By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Türk Geriatri VarfıTürk Geriatri Varfı
  • Ana Sayfa
  • Geriatri
  • Sağlıklı Yaşam
  • Kongreler
  • Projeler
  • Hastalıklar
  • Aktiviteler
  • İletişim
Okuma Sağlıklı Yaşam Davranışları
Paylaş
Notification Show More
Aa
Türk Geriatri VarfıTürk Geriatri Varfı
Aa
Search
  • Ana Sayfa
  • Geriatri
  • Sağlıklı Yaşam
  • Kongreler
  • Projeler
  • Hastalıklar
  • Aktiviteler
  • İletişim
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Türk Geriatri Varfı > Blog > Sağlıklı Yaşam > Sağlıklı Yaşam Davranışları
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam Davranışları

geriatrivakfi
Last updated: 2023/05/04 at 7:37 PM
geriatrivakfi
Paylaş
3 Dakika okuma süresi
Paylaş

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Üç ana ve üç ara öğün şeklinde olması önerilen günlük beslenme düzeninde ekmek-pirinç-makarna, meyve, sebze, et-balık-tavuk-baklagiller-yumurta, sütyoğurt-peynir, hayvansal-bitkisel yağlar temel besin grupları yeterli miktarda ve denge içinde tüketilmelidir.
Ayrıca, yaşlılık döneminde 2 litre (8-10 bardak) sıvı tüketilmesi de önerilmektedir, ancak, hastalıkların varlığı, fizik aktivite durumu alınması gerekli sıvı miktarını değiştirir.

Contents
Yeterli ve Dengeli BeslenmeBedensel EtkinlikSigara İçmemeYeterli ve Düzenli UykuStresle Baş EdebilmeBoş Zamanları Üretken Bir Biçimde Değerlendirebilme

Bedensel Etkinlik

Kas gücünün korunması, kronik hastalıkların önlenmesi için her yaş grubunda olduğu gibi yaşlılık döneminde özellikle orta yoğunlukta bedensel etkinliğin önemi büyüktür. Yaşlı bireyler için dayanıklılık ve kuvvet egzersizleri yaşlılar için önerilen egzersizlerdir. Dayanıklılık egzersizleri (yüzme, bahçe etkinlikleri, düz zeminde hızlı yürüme, vb.) yaşlılık döneminde kalp ve damar sistemi hastalıkları açısından önem taşırken kuvvet egzersizleri (sandalyeden kalkma egzersizleri, kol kaldırma egzersizleri, vb.) ise kas ve kemik sağlığını geliştirmek için önerilir.

Sigara İçmeme

Sigara içme çoğunlukla ergenlik döneminde kazanılan riskli bir davranıştır. Yaşlılık döneminde en çok yanılgı oluşturan konu sigara içen bireylerin bu davranışlarını sürdürmeleridir. Gerçekte; sigara bırakıldığı an sigaraya bağlı olan olumsuzluklar geri dönmeye başlamaktadır. Bu nedenle birey bu dönemde de sigarayı bırakmak için çaba göstermelidir.

Yeterli ve Düzenli Uyku

Sağlıklı bir uyku düzeni için gürültüsüz ortamların seçilmesi önemlidir. Bireyler günde 6-8 saat ve olabildiğince günün aynı saatlerinde uyumaya özen göstermelidirler. Uyku düzenini bozacak bir yaşam şeklinin sağlığı olumsuz olarak etkileyecektir.

Stresle Baş Edebilme

Stres, bireyin dışında seyreden ve onun yaşamını ve sağlığını olumsuz etkileyen bir faktör olarak tanımlanmaktadır. Yaşamda çok çeşitli olduğu bilinen stres kaynaklarının uzaklaştırılması bireyler için stres karşısında alacakları tutumu belirlemeden daha zor olabilir. Bu nedenle hekimler ve diğer sağlık çalışanları yaşlı bireylerin stresle karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiği konusundadeneyim kazanmalarını kolaylaştırmalıdırlar. Bireyin stresle mücadele edebilmesinin başlıca yöntemi değiştiremeyeceği durumlarda karşılaştığı olaya vereceği tepkiyi değiştirmesidir.

Boş Zamanları Üretken Bir Biçimde Değerlendirebilme

Yaşlılık döneminde bireylerin boş zamanları daha genç yaşlara göre fazla olabilir. Boş zamanları değerlendirebilmek için sedanter yaşam tarzından uzaklaşmak için yollar aranmalıdır. Boş zaman değerlendirme konusunda kadınlar ve erkeklerin farklı tercihleri olabilir. Kadınlar daha çok ev gezmeleri, el becerilerini ya da sosyal ilişkileri geliştirici kurslar, vb. aktiviteleri daha sıklıkla tercih ederken erkekler kahvehane gibi toplu bulunulan yerlerde vakit geçirmeyi tercih etmektedirler. Bu farklılık onların sağlık açısından karşılaştıkları riskleri de birbirinden ayrıştırabilmektedir. Kahvehaneler sigara içiminin yoğun olduğu ve bireylerin sigara dumanından pasif etkilenim riski ile karşılaştıkları alanlardır. Bununla beraber kadınların tercih ettikleri ev gezmeleri ise obezite açısından risk yaratabilecek ortamlardır.

geriatrivakfi Mayıs 4, 2023 Mayıs 4, 2023
Yazıyı paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp Copy Link Print
Önceki Yazı Kazalar
Sonraki Yazı Erken Tanı
Türk Geriatri VarfıTürk Geriatri Varfı
Follow US

© 2023 Türk Geriatri Vakfı

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?