TÜGEV Sağlıklı Yaşa Sağlıklı Yaşlan Projesi
Günlük yaşamda fiziksel hareketsizliği içeren bir yaşam tarzı, sakatlık ve mortalite açısından önemli rol oynamaktadır. Düzenli fiziksel aktivitenin farklı kronik hastalıkları önleyebileceği veya geciktirebileceği gerçeği günümüzde iyi anlaşılmıştır.
Obezitenin giderek artması ve de şehirleşmenin verdiği hareketsiz yaşam Vakfımızın öncelikli olarak fiziksel aktivite ve obezite ile mücadele konularına ağırlık vererek sağlıklı yaşlanma ve halkın bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalara başlaması gerekliliğini göstermiştir. Bu hedefe yönelik Vakfımız, sağlığın geliştirilmesi konusunda sağlıklı hayat, zararlı maddelerin kullanımının azaltılması, obezitenin önlenmesi, hareketli hayat vb gibi konulara öncelik verilerek vatandaşlarımızın bu konuda duyarlılıklarının artırılması amacıyla faaliyetlerde bulunulacaktır.
Fiziksel aktivite azlığı ve Obezitenin sağlık için önemi konusunda bireylerin bilgilendirilmesi, kamuoyunun dikkatinin çekilmesi, toplumda sağlıklı yaşam ve fiziksel aktivite bilincinin oluşturulması, toplumunun en uygun sağlık durumunun sağlanması yönünde hareket edebilmeleri için doğru sağlık davranışlarının tarzlarını geliştirmeleri yönünde çalışmalarda bulunmak, halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesi, insanların sağlık konusunda bilinç düzeylerinin artması amacıyla Vakfımız “Sağlıklı Yaşa Sağlıklı Yaşlan Projesi”ni hayata geçirmiştir.
Halkın sağlık bilincinin arttırılması, sağlıklı yaşlanma, hareketli yaşam ve obezitenin önlenmesi konusunda halkımızın bilinçlenmesine yönelik çalışmaları kapsamında sportif maksatlı yürüyüşler, halka yönelik eğitim toplantıları ve bilimsel içerikli toplantılar düzenlenmesi amacıyla Sağlıklı Yaşa Sağlıklı Yaşlan Projemiz başlatılmıştır. Projemiz içinde çeşitli illerde halka yönelik seminerler, fiziksel aktivite faaliyetleri (yürüyüş ve diğer sportif aktiviteler, yarışmalar vb) düzenlenmesi yoluyla halkımızın doğru sağlık davranışlarının tarzlarını geliştirmeleri yönünde çalışmalarda bulunmak, halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesi, insanların sağlık konusunda bilinç düzeylerinin artması, hareketli yaşam ve obezitenin önlenmesi konusunda halkımızın bilinçlenmesine katkıda bulunmak, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Üniversiteler, Sivil Toplum Örgütleri arasında dayanışmayı sağlanması amaçlanmaktadır. İl seminerleri ve diğer aktiviteler dışında ayrıca Sağlıklı Yaşam Bilgisi Web Portalı (Sağlıklı Yaşa Sağlıklı Yaşlan) oluşturulması planlanmaktadır. Projemizin ilk aktivitesi Ankara’da yaşlılar haftasında düzenlenen Sağlıklı Yaşa Sağlıklı Yaşlan Yürüyüşüdür. Ayrıca Afyon Kocatepe Üniversitesiyle ortaklaşa Afyonkarahisar’da Sağlıklı Yaşa Sağlıklı Yaşlan Paneli düzenlenmiştir.
TÜGEV Kitap Sevgisi Projesi
Huzurevlerinde kalan yaşlılarımız ve köy ilköğretim okullarında okuyan çocuklarımızın kitap sevgisiyle birlikte yaşamlarını sürdürmeleri, bu bilgi hazinelerinden yararlanmaları için Türk Geriatri Vakfı “Kitap Sevgisi Projesi” başlatılmıştır. Türk Geriatri Vakfı Kitap Sevgisi Projesi, kütüphanesi bulunmayan huzurevlerinde kalan yaşlılarımız ve köy ilköğretim okullarında okuyan çocuklarımızın kitap sevgisiyle birlikte yaşamlarını sürdürmeleri, bu bilgi hazinelerinden yararlanmaları amacıyla yapılmaktadır. Sponsor ve bağışseverlerlerin katkılarıyla Vakfımızın hesap numaralarına proje kapsamında yapılacak bağışlarla alınacak ve bağış severler tarafından gönderilecek olan kitaplar, kütüphanesi olmayan köy ilköğretim okulları ve huzurevlerine 100’er li adetler halinde, kitaplığıyla birlikte Vakfımız tarafından ulaştırması amaçlanmaktadır. Proje kapsamındawww.kitapsevgisi.net adı altında bir proje sitesi oluşturulmuştur. Proje kapsamında halkımızdan bağış ile gelen, ilköğretim okullarına verilmesi uygun olmayan kitapların Huzurevlerine, Üniversitelere ve İl-İlçe Halk Kütüphanelerine ulaştırılması sağlanacaktır.
Ayrıca proje dahilinde ek sponsor desteğinin sağlanması halinde 3000-5000’er kitaplık Gezici Kütüphanelerin oluşturulması ve bu araçlarla başta ilköğretim okulları ve liseler olmak üzere, huzurevleri, üniversiteler ve kırsal bölgelere düzenli kitap ulaştırılması planlanmaktadır. Proje dahilinde sponsorların desteğiyle 10 adet Gezici Kütüphane Aracının yaptırılması planlanmaktadır. Huzurevlerinin yoğun olarak bulunduğu Ankara (1 adet), İstanbul (2 adet), İzmir (1 adet), Antalya (1 adet), Aydın (1 adet), Balıkesir (1 Adet), Mersin (1 adet), Gaziantep (1 adet) ve Samsun (1 adet) illerine konuşlandırılacak gezici kütüphane araçlarıyla, belirtilen iller ve çevre illerdeki huzurevi, ilköğretim okulu ve kırsal bölgelere Gezici Kütüphane Hizmetinin verilmesi planlanmaktadır.
TÜGEV Ev Kazaları Önlenebilir Projesi
Ev Kazaları Önlenebilir Projemiz ile geniş halk kitleleri arasında (başta yaşlılar, ev hanımları ve çocuklar olmak üzere) ev kazaları konusunda farkındalık yaratmak, evdeki potansiyel riskleri göstermek, ev kazaları sonrasında yapılabilecek ilkyardım uygulamaları konusunda halkı bilinçlendirmek yoluyla başta yaşlılar ve çocuklar olmak üzere ülkemizde görülen ev kazaları oranının bu proje ile azaltılması, ev kazalarına dikkat çekilmesi yoluyla toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.
İçerisinde ev kazaları için riskli yer ve mekanları gösteren ev eşyaları ve alınabilecek önlemleri gösteren görsel materyallerle desteklenmiş, TIR ile ülke çapındaki üniversite kampusları da dâhil olmak üzere 1 yıl içerisinde İl-il, ilçe-ilçe, yol üzerindeki belde ve köylerde dahil olmak üzere tüm Ülkenin oluşturulan araç ile dolaşılması, proje dahilinde ziyaret edilen yerlerde “Ev Kazaları” ile ilgili bilimsel çalışma yapılması, anketlerin uygulanması, araç ile gidilen yerlerde “Ev Kazalarından Korunma ve İlkyardım” bilgisini içeren video filminin gösterilmesi, proje dahilinde Web Sitesi oluşturulması, içerisinde vakfımız ve projeye destek olan sponsorlara ait bilgileri de içeren ve Ev Kazaları ve İlkyardım konularını içeren bilgilendirici Afiş ve El Broşürleri, kitapçık hazırlanması ve ziyaret edilen yerlerde bu materyallerin halka dağıtılması, proje dahilinde farkındalık yaratılması amacıyla “Ev Kazalarının Önlenmesi ve İlkyardım” Konulu Ödüllü Fotoğraf ve Resim Yarışması düzenlenmesi, yarışmaya katılan ve sergilenmeye değer bulunan fotoğraf ve resimlerle Fotoğraf / Resim Sergilerin açılması, halkı bilgilendirici Seminer ve Paneller düzenlenmesi, aracın bulunduğu illerde (yazılı, işitsel ve görsel) yerel medya ile iletişime geçilmesi, proje hakkında bilgi verilmesi amacıyla ulusal ve yerel televizyon ve radyo programlarına katılımın sağlanması, yaşlılara özgü mekansal düzenlemeler sağlanması, evde kullanılan araç gereçlerin yaşlıların kullanımına uygun hale getirilmesi ile ilgili firmalarla, belediyelerle bölgesel toplantılar düzenlenmesi, Basın Toplantıları ve basın açıklamaları yapılması, Sivil Toplum Kuruluşları ile (Mimar-Mühendislik Odaları vb) toplantılar düzenlenmesi planlanmaktadır. Proje dahilinde oluşturulacak TIR içinde ve araç üzerinde de projeksiyon makinesi ile halka yönelik bilgilendirici filmler oynanılacaktır. Bu filimler sırasında sponsorlarımızın da tanıtımları filmlerde yer alacaktır. Ayrıca oluşturulacak araç üzerinde sponsorların isimleri ve logoları da yer alacaktır.
Türk Geriatri Vakfı Gezici Sağlık Aracı Projesi
Sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı hayat programlarına başta yaşlılarımız olmak üzere tüm halkımızın erişimini sağlanması, kişilerin sağlıklarını korumaları ve sağlık düzeylerinin yükseltilmesi ile daha sağlıklı bir yaşlanma sürecine girmeleri Vakfımızın öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı yaşlanmak ülkemizin her kesimine götürülmesi gereken temel bir hak olarak görülmektedir.
Vakfımız özellikle kırsal bölgelerde yaşayan başta olmak üzere sağlık hizmetlerinden yararlanamayan özellikle “gebe, engelli, çocuk ve yaşlı nüfusa” temel sağlık hizmetlerinin yerinde sunulmasını hedeflemiştir. Bu yolla hizmet sunumunda, koruyucu sağlık hizmetleri, öncelikle riskli yerler (sağlık kurumlarına uzak ve nüfusun yoğun olduğu yerler vb.) ve riskli gruplara (yaşlılar başta olmak üzere bebek ve çocuk, gebe ve lohusa, kronik hastalığı olanlar vb.) koruyucu sağlık hizmeti sunmayı, sağlıklı yaşam bilgisi kazandırmayı planlamaktadır.
Gezici Sağlık Aracı ile özellikle sosyoekonomik durumu düşük olan gecekondu bölgelerine, güzergâhı üzerindeki belde, köy ve mezralarda ücretsiz olarak hizmet sunacak, ağırlıklı olarak sağlığın geliştirilmesi ve sağlık bilincinin kazandırılmasına yönelik genel bilgilendirme faaliyetleri, tanı, laboratuar hizmetleri, kronik hastalıklarla mücadele, taramalar, akademik araştırmalar, eğitim hizmetleri, su bakiye klor ölçüm işlevlerinde bulunacak, afet olduğunda afet bölgesinde sağlık hizmetleri verecek, bu proje ile yapılan tüm hizmetler kayıt altına alacaktır.
Vakfımızın Gezici Sağlık Hizmeti aracı ile sunacağı hizmetler; Yaşlı Sağlığı Hizmetleri, Tanı ve Laboratuar Hizmetleri, Kronik Hastalıklarla Mücadele, Halkın Sağlıklı Yaşam (Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi) Eğitimi, Okullarda Eğitim Çalışmaları, Akademik Araştırmalar, Tarama Programları, Çevre Sağlığı Hizmetleri, Halkın Çevre Duyarlılığının Arttırılması, Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele, Toplum Beslenmesi Hizmetleri, Ana ve Çocuk Sağlığı, Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Hakkında Bilgilendirme, Gezici ve Geçici Tarım İşçilerine yönelik hizmetler, Engellilere yönelik hizmetler, Afetlerde Sağlık Hizmetleri faaliyetlerinde bulunmaktadır.
Türk Geriatri Vakfı Afet Projesi
Proje dâhilinde verilecek eğitimler dâhilinde afetlerden korunma eğitimlerinin verilmesini, proje esnasında gerektiğinde olası bir afette en yakın noktada ilk ve acil müdahalenin yapılabileceği, seyyar acil tedavi ünitesi olarak görev yapabilecek, çevresinde oluşturulacak çadırlı hasta müşahede ünitelerinin bulunduğu, triajın yapıldığı, afet sonrasında bölgede afet zedeler için gerekli tanı, tedavi, koruyucu sağlık ve çevre sağlığı hizmetleri verilmesi konusunda Vakıf çatısı altında bir ekip oluşturulması, afet sonrası geçici barınma merkezleri kurulması, seyyar hastane hizmetlerinin verilmesi amacıyla kurulacak merkezin oluşturulması hizmetlerini kapsamaktadır.
Türk Geriatri Vakfı Tüketici Bilinci Projesi
Türk Geriatri Vakfı Tüketici Bilinci Projesi ile yaşlıların tüketici davranışlarının kazandırılması, sorunları ve çözüm yollarının panel/seminerler yoluyla halkımıza anlatılması projesidir. Projede yaşlıların tüketici tercihleri, özellikle evden kapıdan yapılan satışlarda yaşlıların karşılaştığı sorunlar, hukuksal boyutu, tüketicileri bilgilendirme kanallarını, üreticilerle bağlantıları, tüketici eğitimi ve korunması ile ilgili yapılması gerekenleri içerecek şekilde konunun uzmanları ile halkımızı çeşitli aktiviteler ile bir araya getirmeyi planlamaktayız.
Türk Geriatri Vakfı Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Yarışması
Vakfımız, “AKTİF VE SAĞLIKLI YAŞLANMA” konusunda projelerin desteklenmesi, yaşlı sorunlarına dikkat çekilmesi, yaşlıların gündelik yaşama daha aktif katılmalarının sağlanması, kişilerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, sivil toplum kuruluşlarında, özel sektör temsilcilerinde aktif ve sağlıklı yaşlanma konusunda farkındalığın artmasına yönelik bu yarışmayı başlatılması planlanmaktadır.
Bu kapsamda yapılacak olan yarışma “Türk Geriatri Vakfı Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Yarışması” adı altında her yıl Türk Geriatri Vakfı tarafından belirlenecek konu başlıkları dâhilinde düzenlenecek olup, verilecek ödülün adı “Türk Geriatri Vakfı Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Ödülü” olacaktır.
Ülkemizde Yaşlılara yönelik uygulamalar, aktif ve sağlıklı yaşlanmaya yönelik yapılan çalışmaları değerlendirmek ve ödüllendirmek üzere düzenlenecektir. “Türk Geriatri Vakfı Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma” yarışmasıyla, Özel sektör, Sivil Toplum Kuruluşları başta olmak üzere Ülkemizde Yaşlılarımıza verilen önemin desteklenmesi ve bu kapsamda yapılan çalışmaların artırılması amaçlanmaktadır.
Her yıl yapılması planlanan yarışmada, Aktif ve Sağlıklı Yaşlanmaya Yönelik Geliştirilen Projeler Ödülü, Yaşlılara Yönelik “Hayatı Kolaylaştıran Malzemeler” Ödülü, Yaşlılara Yönelik “Hayatı Kolaylaştıran Yerel Yönetimler” Ödülü, Yaşlı Sağlığının Geliştirilmesi Uygulamaları Ödülü, Özel Sektörün Yaşlılarımıza Yönelik Uygulamaları Ödülü, En İyi “Yaşlılarımız” Konulu Fotoğraf Yarışması Ödülü, Unutulmayanlar Ödülü, Basın Ödülü, En İyi Tıp Fakültesi Öğrencileri Poster Ödüllü, En İyi Doktor Anıları Ödülü, En İyi Yardımcı Sağlık Personeli ve Yaşlı Bakım Personeli Anıları Ödülü, En İyi Yaşlı Bakım Hizmetleri Ödülü, Aktif ve Sağlıklı Yaşlanmaya Destek Olan Huzurevleri Ödülü, İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Çocuk Gözüyle Yaşlılarımız Resim Yarışması Ödülü bölümlerden oluşmaktadır.
Türk Geriatri Vakfı Yaşam Evleri Projesi
Türk Geriatri Vakfının özel sektör ile işbirliği içerisinde ile toplumda öncelikli gruplara yönelik (yaşlılar, engelliler, düşük sosyo-ekonomik düzeyi olanlar, kırsal alanda yaşayanlar, okur-yazar olmayanlar, kadın, çocuk, genç) eğitim, kültürel, faaliyetlerde bulunabilecekleri sportif faaliyetlerini sürdürebilecekleri yaşam evlerinin oluşturulması projesidir.
Oluşturulacak yaşam evlerinde halkın bilinç düzeyinin arttırılması ve risk faktörleriyle mücadele amacıyla halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesi, kültürel ve eğitim faaliyetlerinde bulunulması, sivil toplum örgütlerinin işbirliğinde sosyal faaliyetlerde bulunulması planlanmaktadır. Vatandaşların yıllık düşük bir ücret karşılığında spor, internet vb gibi alanlarından yararlanabileceği, günlük gazete ve güncel dergilerin aboneliğinin bulunduğu, en az 1000 kitaplık kütüphanesinden yararlanabileceği, ulusal ve uluslar arası kitap, yayın, vb ulaşabileceği internete erişim ortamının bulunduğu, Kamu Kurum ve Kuruluşların, Sivil Toplum Örgütlerinin bir program dâhilinde önceden izin almak ve eğitim materyalini sunması şartıyla eğitim faaliyetlerinde bulunabileceği eğitim merkezinin yer aldığı (100 kişilik seminer salonu), hobi odalarının bulunduğu, en az 10 adet spor aletinin bulunduğu spor salonunun, talep eden sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinde bulunabilecekleri ortak faaliyet odalarının bulunduğu, en az bir sağlık personelinin (hemşire, ebe veya sağlık memuru) bulunduğu sağlık merkezini içerecek şekilde planlanan Yaşam Evleri istenilen il veya ilçelerde sponsorların desteğiyle başta yaşlılarımız olmak
TUGEV Eğitim Bilgi Web Portalı Projesi
Vatandaşın kaynağı güvenilir, doğru, kapsamlı ve güncel sağlık bilgisine ulaşabileceği bir internet sitesine olan ihtiyaç bulunmaktadır. Projemiz ile halka yönelik hastalıklar, sağlıklı yaşama, doğru sağlık bilgisi, yaşlanma, kadınlarda, çocuklarda ve yaşlılarda görülen sık görülen hastalıklar, çözüm yolları ve evde bakım konularında bilgi portalı oluşturulması, güncel ve doğru sağlık bilgisinin verildiği web sitesinin oluşturulması planlanmaktadır. Web sitesinin içinde yer alacak metinler öğretim üyelerinin halka yönelik bilgi vereceği, hastalıklar ve doğru sağlık bilgisini gösteren video çekimleri ile de desteklenecek şekilde hazırlanacaktır.
Halka yönelik bölümler dışında ayrıca sağlık tesislerinde, huzurevlerinde, engellilere yönelik merkezlerde hizmet veren sağlık personeli, yaşlı ve engelli bakım personeline yönelik uzaktan eğitim modülü, halka yönelik evde engelli ve yaşlı bakımı eğitimi bölümlerini de içermesi planlanmaktadır.
TÜGEV Sağlığı Geliştiren İlçe Projesi
Sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı hayat programlarına başta yaşlılarımız olmak üzere tüm halkımızın erişimini sağlanması, kişilerin sağlıklarını korumaları ve sağlık düzeylerinin yükseltilmesi ile daha sağlıklı bir yaşlanma sürecine girmeleri öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu hedefe yönelik, sağlığın geliştirilmesi, hareketli yaşam ve obezitenin önlenmesi konusunda halkımızın bilinçlenmesine yönelik çalışmaları kapsamında seçilecek ilçede çeşitli aktivitelerle birlikte gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Proje içerisinde başta yaşlılar, çocuklar, gençler ve kadınlar başta olmak üzere tüm halkımızın katılabileceği yürüyüş, spor aktiviteleri, bisiklete binme, yaş gruplarına göre bisiklet yarışları, çocuklar için aktiviteler, yöresel yemekler vb sunulması, yemek yarışmaları, halkın sağlıklı yaşam konusunda bilgi edinebileceği toplantılar yapılacak yöresel ekonomik canlanma sağlanacak, halkın sağlık bilincinin arttırılması çalışmalarında bulunulacaktır.
Sağlıklı yaşama ve sağlıklı yaşlanma, hareketli yaşam ve obezitenin önlenmesi konusunda halkımızın bilinçlenmesine yönelik çalışmaları kapsamında halka yönelik eğitim toplantıları ve bilimsel içerikli toplantılar düzenlenmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda doğru sağlık davranışlarının tarzlarını geliştirmeleri yönünde çalışmalarda bulunmak, halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesi, insanların sağlık konusunda bilinç düzeylerinin artması, hareketli yaşam ve obezitenin önlenmesi konusunda halkımızın bilinçlenmesine katkıda bulunmak, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri arasında dayanışmayı sağlamak, yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde bisiklet yolları, spor alanlarının oluşturulmasının sağlanması projenin hedefleri arasında yer almaktadır. Seçilecek ilçede söz konusu projenin faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi sağlıklı yaşam aktiviteleri ve sağlıklı yaşam bilgileri konusunda halkın bilgi edinmesinin yanında ilçenin tanıtımına da imkan verecektir.
TUGEV Sağlıklı Yaşam Kültür Köyü/İlçesi Projesi
Agroturizm, insanlara ve çevreye saygılı ve duyarlı, çevreye ve yerel hakla en az etkide bulunan ama gelir ve iş yaratan ve çevre korumasına yardımcı olan alternatif bir turizm şeklidir. Yerel halkın ve bölgenin coğrafi, kültürel, geleneksel özelliklerine dayanır, modern fakat bir o kadar da gelenekseldir.
Çevreyi koruyan ve yerel halkın durumunu iyileştiren ve geliştiren sorumluluk sahibi bir seyahat şekli olan agroturizm, turistleri özel evlerde veya küçük pansiyon veya otellerde ağırlamaya yönelik bir iş etkinliğidir.
Projemiz özelikle şehirde yaşayan ve köy yaşamında vakit geçirmek isteyen, doğayla baş başa olmak isteyen başta yaşlılar olmak üzere tüm halkımıza yönelik bir turizm kalkınma faaliyetidir. Kentsel yaşamın olumsuz etkilerinden uzaklaşmak amacıyla son yıllarda talep edilen gezi-dinlenme yerleri arasında özellikle deniz/göl kıyısındaki köylerde bulunmaktadır. Kırsal yerleşimlerin kültürel ve doğal zenginliği, peyzaj görüntüsü ve sakinliği önemli değerler olarak karşımıza çıkmakta, bölgenin turizm gelirlerinde artış sağlayarak işsizliğin azaltılmasında önemli bir yere sahip olmaktadır.
Söz konusu değerlere sahip köylerin korunması ve geliştirilmesi suretiyle; yöresel mimarilerin sahiplenilmesi, doğa koruma bilincinin gelişmesi, kırsal ekonomilerin güçlenmesi ve söz konusu yerleşimlerdeki değerlerin bozulmadan gelecek nesillere taşınması mümkün olacaktır. Bölgesel turizm faaliyetlerinde yaratacağı hareketlenme ile ilçemizin tanınırlığı artacak ve ülke çapında farkındalık yaratılacaktır.
Söz konusu faaliyetlerin çeşitlendirilerek devamlarının sağlanması için mevcut binaların restorasyonun sağlanması ve bölgesel mimariye uygun, yöresel malzemeye uygun şekilde iç donatıların temin edilmesi ile bir adet bölgenin kültürel örneklerinin gösterildiği, köy hayatının kültür ve geleneklerinin gösterildiği örnek köy evi müzesi oluşturması, köydeki diğer evlerin dış temizliği ve bölgesel düzenlenmesinin sağlanarak çok merkezli bir köy turizm merkezi oluşturulması, köyde barınma imkânı sağlayacak köy pansiyonculuğuna ait eğitimlerin yapılması planlanmaktadır.
Turizme konu edilen kültür değerleri esas alınarak köy gelişim planının hazırlanması, köyün peyzaj ve restorasyon ihtiyacının tespiti ve desteklenmesi, yeşil alanın arttırılması, köylerde veya köye yakın merkezlerde yöresel ekolojiyle uyumlu barınma imkânlarının geliştirilmesi, kültür köyleri için tanıtım programlarının hazırlanması, turizm, dinlenme, kültür gezileri ve doğa sporları, el işleri, köy yemeği vb gibi birçok faaliyet kırsal alanlarda da düzenlenmesini önünü açacak projemiz için uygun köy/belde seçimini gerçekleştirmeyi planlamaktayız.
Bu çerçevede; toplumumuzda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılmasını sağlamak amacıyla hazırladığımız projemiz ile turizm köyünde festival düzenlenmesi, piknik alanı, doğal-organik yiyecek ve içeceklerin bulunduğu kır bahçesi, köyde ve çevrede organize edilen aktiviteler, doğa yürüyüşleri, sportif aktiviteler-yarışmalar, yeşil alan-ağaçlandırma çalışmaları, çocuk bahçesi oluşturulması, arıcılık, el işleri, pansiyonculuk vb bölgesel turizm mikro işletmelerini geliştirici faaliyetlerde bulunulacaktır.
Proje kapsamında köy/belde halkına eğitim semineri yapılacak, çevre düzenlemesinde bulunulacaktır. Tarımsal gelir ve geçim olanaklarının sınırlı olduğu yörelerde, tarım ve tarım dışı iş kollarında istihdam imkânlarının yaratılması yoksulluk ve göç gibi sorunların da çözümüne, bölgenin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Söz konusu kırsal turizm potansiyelinin bir program dâhilinde turizme konu edilerek yöre halkı için ekonomik faydaya dönüştürülmesi özellikle tarım dışı istihdam olanaklarının artırılması, kırsal turizmin geliştirilmesi bakımından oldukça önemlidir. İlçe/Köy düzeyinde söz konusu turizm değerlerinin ortaya çıkarılarak bunların birlikte pazarlanmasına yönelik altyapının oluşturulması hem ilçelerimizin tanıtımına hem de turizm faaliyetlerinin köy düzeyinde yaygınlaştırılmasına ve iç turizmin hareketlenmesine imkân verecektir. TUGEV Sağlıklı Yaşam Kültür Köyü/İlçesi projemiz ile uygun köylerin/ilçelerin proje dâhilinde turizm faaliyetlerine hazırlanması ve ülke genelinde tanınılırlığının arttırılması, yaşlıların oluşturulacak kültür köylerinde kalmasına yönelik turizm faaliyetlerinin yapılması sağlanacaktır.
Geriatri Turizm Merkezi Oluşturulması
Dünya giderek yaşlanmaktadır. Özellikle Avrupa ülkelerinde beklenen yaşam süresi uzamış, artan yaşlı nüfusun sağlık ihtiyaçlarında da bir artış saptanmıştır. Türk Geriatri Vakfı olarak Yurt içi ve Yurtdışından gelen ve turizm bölgesinde sağlık hizmeti alırken ülkemizin denizi, doğası ve güneşinden yararlanmalarını sağlayacak turizm bölgelerinin oluşturulması amacıyla bu projeyi hazırlamıştır. Oluşturulacak Turizm Tesislerinde yaşlı sağlığı amaçlı bir ortam hazırlanarak kişilerin hem tedavisine hem de sağlıklı yaşamlarının turizm sıcaklığında devam ettirmesi bu amaçla Yaşlılara hizmet edecek Turizm Köyleri-Tesislerinin oluşturulması amaçlanmaktadır.
İkinci Bahar Yaşam Köyleri Projesi
Ülkemizdeki yaşlılarımızın yaşamlarını daha rahat ve sağlıklı bir ortamda, kendi evlerinde, 24 saat sağlık hizmetinin verildiği mekânlarda geçirmeleri amacıyla 2. Bahar Yaşam Köyleri Projemiz hazırlanmıştır. Bu proje dâhilinde hazırlanacak yaşam köylerinde 24 saat güvenlik, sağlık, iletişim imkânlarının oluğu, her sakinin kendi bahçeli evinin bulunduğu, sosyal faaliyetlerde bulunabileceği, tek katlı evlerinde yaşamlarını sürdüreceği şehre yakın yaşam köylerinin oluşturulması planlanmaktadır.
Örnek Huzurevi, Gündüz ve Gece Bakım Evi Yaptırılması
60 yaş ve üzerindeki muhtaç yaşlıları korumak, bakmak, sosyal, psikolojik ve fiziksel gereksinimlerini karşılamak, sürekli bakıma ve rehabilitasyona gereksinim duyanlara bakım ve rehabilitasyon hizmeti vermek amacıyla Vakfımız çeşitli illerde örnek Huzurevleri oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca büyük şehirlerimizde çalışan kişilerin yaşlılarının çalıştıkları saatlerde gerekirse tıbbi destek de alabilecekleri, sosyal ortamın sağlandığı Gündüz ve Gece Bakım Evleri oluşturulması planlanmaktadır.
Dinlenme ve/veya Rehabilitasyon Tesisi Oluşturulması
Yaşlılarımızın oluşturulacak dinlenme ve rehabilitasyon tesislerinde sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürdürmeleri, gerekli rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanmaları amacıyla dinlenme ve rehabilitasyon tesisleri oluşturulması planlanmaktadır.
Geriatri ve Rehabilitasyon Hastanesi Yaptırılması
Ülkemizde yaşlılarımızın en büyük sorunlarından birisi olan yaşlılara yönelik ihtisaslaşmış sağlık tesislerinin ve Geriatri uzmanlarının çok sınırlı sayıda bulunmasıdır. Bu amaçla Vakfımız Vakıf bünyesindeki Geriatri Uzmanları ile birlikte Geriatri ve Rehabilitasyon Hastanesi yaptırılması konusunda çalışmalarda bulunmaktadır.
Türk Geriatri Vakfı Evde Bakım Merkezlerinin Kurulması
Evde Bakım Hizmeti hekimlerin önerileri doğrultusunda hasta kişilere, aileleri ile yaşadıkları ortamda, sağlık ekibi tarafından rehabilitasyon, fizyoterapi, psikolojik tedavi de dahil tıbbi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlık ve bakım ile takip hizmetlerinin sunulmasını sağlayan hizmetleri kapsamaktadır. Özellikle huzurevlerinde kalmak istemeyen, aileleri tarafından güvenilir, konunun uzmanı sağlık ve diğer teknik personeller tarafından yaşlılarımızın evinde kişi veya yakınlarının talebi ve hizmetin gereklerine göre gece ve gündüz, hafta sonu ve tatil günleri dahil olmak üzere gerektiğinde 24 saat kesintisiz hizmet verilebilecek şekilde her türlü bakım hizmetinin (tıbbi, gerekirse yemek, temizlik vb) sunulması amacıyla Vakfımız bünyesinde çeşitli illerde Evde Bakım hizmetlerini kapsamaktadır.
Yaşlılara Yönelik Termal, Sağlık, Kültür ve Turizm Gezileri düzenlenmesi
Yaşlılarımızın bulundukları mekânlardan çıkarak termal özelliği olan tesislerden faydalanması, kültür ve turizm gezilerine katılmalarının sağlanması, yaşlılarımızın çeşitli illerdeki tarih ve kültürle buluşmalarını, doğal ve kültürel değerlerin öğrenilmesi ve sevilmesini, grup bilincinin ve paylaşımların artmasını, farklı bölgelerdeki insanların kaynaşmasını, yaşlılarımızın fiziksel ve psikolojik yönden rahatlamasını, sağlıklı olmalarının teşvik edilmesini amaçlıyoruz.
Özel ve Devlet Huzur ve Bakımevlerinde Kalan İhtiyacı Olan Yaşlılarımıza Yönelik Walker (YÜRÜTEÇ) Temini ve Dağıtımı Projesi