Vatandaşlarımıza;
CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Kıymetli Büyüklerimiz,
Dünyayı etkilemekte olan Korona Virüs salgını hakkında almamız gereken önlemler ve dikkat etmemiz gereken konulara ilişkin bazı hatırlatmalar yapmak istiyoruz. Bu metni sadece size özgü olarak hazırladık ve sadece tavsiye niteliğindedir.
- Virüsle temas etmeyenin virüsten etkilenmesi söz konusu olamaz.
- En etkili önlem kesindir: VİRÜSLE KARŞILAŞMAMAK
- Salgın tehlikesi geçinceye kadar kalabalıkla temasımızı en az düzeye indirelim.
- Ateşi olan, gripli görünen kişilerden kesinlikle uzak duralım. Tamamen sağlam görünen kişilerin de virüs taşıyabileceklerini unutmayalım. Ne kadar az kişi ile karşılaşırsak virüsle karşılaşma riskimiz de o kadar az olur.
- Yakın temastan kesinlikle kaçınalım (el sıkışmak dâhil). Salgın bitinceye kadar yürekten ve uzaktan selamlar tercihimiz olsun.
- Korona virüsü sadece solunum yoluyla bulaşmıyor, virüsü taşıyan kişinin tüm vücut sıvıları virüsün yayılmasına neden olabiliyor. Bu özellik bulaşma riski açısından çok önemli. Mutlaka dikkate alınması gerekiyor.
- Başkalarının dokunmuş olabileceği yüzeylere dokunmayalım. (Merdiven korkulukları, masalar… gibi) Riskli yüzeylere temas etmek zorunda kaldığımızda elimizi yıkayalım ve alkol içeren dezenfektanlarla temizleyelim.
- Dış ortamla temas ettiğimizde sık sık ellerimizi yıkayalım ve dezenfektan kullanalım.
- Eller enfeksiyonların yayılması konusunda en yüksek riski taşımaktadır.
- Derimiz – sağlıklı olduğu sürece- virüslere karşı oldukça dirençlidir. Fakat gözler, burun, ağız mukozası dirençli değildir. Gözümüze, ağzımıza ve burnumuza temas edecek her şeye dikkat edelim. Özellikle ellerimizi ağzımıza götürmeden önce iyice düşünelim.
- Gezmek dolaşmak için kalabalık ve kapalı ortamları tercih etmeyelim. Açık hava, güneşli ve çok tenha ortamları tercih edelim.
- Bağışıklık sistemimizi bozacak, çalışmasını aksatacak ve genel sağlık durumumuzu olumsuz etkileyecek olan durumlardan kaçınalım
- Uykusuzluk
- Yoğun Stres
- Kötü beslenme
- Hareketsiz yaşam
- Korona virüs için etkili olan hiçbir ilaç yoktur. Bu konudaki ticari oyunlara aldanmayınız.
Öksürük, ateş, solunum sıkıntısı gibi şikâyetleriniz varsa hemen hastaneye gitmeyin!
Kimse ile temas etmeden önce Sağlık Bakanlığının uzaktan erişim hattına telefonla başvurun.
Tedavi altındaki kronik hastalıklar – MS, Diyabet, Böbrek yetmezliği gibi – bu konuda özel durum arzetmektedir. Bu durum, tedavi için Hasta-Hekim işbirliği ile tedavi uyumu ve tedavi disiplininin maksimum düzeyde olmasını gerektiren durumlardandır.
Sağlığımızın her türlü riskten uzak olması temennisiyle…
Saygılarımızla kamuoyunun bilgisine arz ederiz.
Türk Geriatri Vakfı